Welkom op onze blog..

Veel leesplezier!

blog image

Filmen in Full HD of 4K? Dit is het verschil...

November 06, 20223 min read

Resolutie - De basis van Videografie

De resolutie van je camera bepaald het formaat van je beelden en hoeveel details er te zien zijn in het beeld. Dit is naast frame rate en aspect ratio een van de belangrijkste instellingen binnen het vak videografie. Als videograaf wil je natuurlijk hoge kwaliteit video's opnemen, dus is het belangrijk dat je beelden scherp zijn. Zeker in de huidige tijd waarin we leven...

“Nu iedereen een haarscherpe 4K smart tv in zijn woonkamer heeft hangen is de resolutie waarop je filmt belangrijker dan ooit. Pixelige beelden kunnen echt niet meer... Dus doe daar iets mee!".

Wat is resolutie?

Resolutie is een begrip dat omschrijft uit hoeveel pixels jouw beeldmateriaal is opgemaakt. Pixels zijn die kleine puntjes die te zien zijn als je heeeeeeeel dichtbij je beeldscherm gaat kijken met je ogen. Deze pixels vormen een formaat, en dat vormt de resolutie van je beeld. Of het nu gaat om het scherm van je telefoon, laptop of je tv: ze bestaan allemaal uit pixels! En hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie. En een hogere resolutie = …?

Resolutie 4K Smart TV

Hogere resolutie = betere kwaliteit!

Bij een hogere resolutie zijn er meer pixels die samen jouw beeld vormen. Dit betekent dat er meer ‘informatie’ in jouw plaatje zit. Die informatie zorgt voor scherpere beelden, vet he! De resolutie waarmee jouw camera filmt heeft dus een grote invloed op de kwaliteit van je beelden en de hoeveelheid details die te zien zijn in het beeld! Want nogmaals: Hoe hoger de resolutie, hoe beter jouw beelden zijn. Als videograaf wil je dat mensen onder de indruk zijn van jouw beelden en dat ze jouw video’s dus in de hoogst mogelijke kwaliteit bekijken.

Verschil tussen full hd (1080p) en ultra hd (4k)

 

Wat zijn de belangrijkste resoluties?

De belangrijkste en meest gebruikte resoluties op dit moment zijn Full HD en Ultra HD (4K), Ga je serieus aan de slag met videografie? Dan moet je deze getallen uit je hoofd leren: 

  • Full HD = 1920 bij 1080 pixels

  • Ultra HD (4K) = 3840 bij 2160 pixels


De snelle rekenaars onder ons zien dat Ultra HD (4K) uit twee keer zoveel pixels bestaat als Full HD. Dit verklaart het beter weergeven van details en de hogere beeldkwaliteit van 4K t.o.v. Full HD. Maar let op, 4K zorgt voor grotere bestanden en de camera’s die in deze resolutie filmen zijn vaak ietsjes duurder! Gelukkig komen er steeds meer camera’s op de markt die in deze resolutie filmen en niet te zwaar zijn voor je portemonnee.

In welke resolutie filmen wij?

De camera die wij gebruiken, onze prachtige Sony A7IV, maakt opnames in Ultra HD (4K).
Wij adviseren om een camera te kopen die qua resolutie minimaal 4K kan filmen op 25 fps. Zeker met het oog op de toekomst heb je hiermee in duurzame investering en kun je nog flink wat jaren vooruit. Camera’s die 4K slow motion beelden maken, zoals onze Sony A7IV, zijn op dit moment ontzettend duur en dan heb je het echt over de crème de la creme.

slowmotion 4k 50fps sony a7iv

Let op! Meer resolutie = flink investeren...

Wil je 4K Slowmotion beelden? Dan moet je flink investeren in een nieuwe camera setup. De meeste "betaalbare" camera's beschikken namelijk nog niet over de optie om Ultra HD slowmotion beelden te schieten. Onze huidige camera, de Sony A7IV, maakt prachtige 4K opnames op 50fps. Dit is wel echt een camera voor professionele videografen die geld verdienen met videografie.

Gelukkig hebben wij een online training voor beginnende videografen ontwikkeld waarmee je binnen 3 maanden geld gaat verdienen met videografie: www.lisamikey.nl/video101

basis cursus videografie Lisa & Mikey video 101

Filmen in Full HD of 4K?

Resolutie is dus eigenlijk best wel simpel. Het staat vast.. Jij hoeft alleen maar te kiezen in welke resolutie jij wil filmen en te zorgen dat jouw camera's in deze resolutie kunnen filmen. De meeste klanten willen tegenwoordig een video in 4K ontvangen, maar ook FullHD wordt nog steeds gebruikt. Ultra HD (4K) is wel de toekomst en binnen nu time zullen alle video's in deze resolutie worden afgespeeld. Let hier dus op bij de aanschaf van je nieuwe camera!

resolutie voorbeeld Sony a7iii

resolutie, filmen in 4k, filmen in full hd, wat is resolutie, hoe werkt resolutie, wat is de beste resolutie, videografie cursus voor beginners, videografie voor beginners, basis cursus videografie, resolutie
blog author image

Lisa & Mikey

Wij zijn 2 enthousiaste creatievelingen die lesgeven in Fotografie & Video! Dit doen we op YouTube, via online trainingen en onze 2-op-1 coaching trajecten. Ben jij een beginnende foto- / videograaf? Dan helpen wij jou graag verder om je eerste stappen te zetten in je professionele carrière!

Back to Blog

Stel je vraag hier!

Heb je een vraag?

Lisa & Mikey Creator Academy Logo

KVK: 70619700

team@lisamikey.nl

Treurenburgstraat 135, 5613EA

Algemene voorwaarden

Copyright 2024