Welkom op onze blog..

Veel leesplezier!

blog image

Waarom filmen we op 25 frames per seconde?

November 06, 20224 min read

Frame Rate - De basis van Videografie

Heb je onze resolutie en aspect ratio blogs al gelezen? Mooi. Dan vind je het vast niet erg als we er nog 2 moeilijke termen bij gaan gooien; frame rate en FPS. Ik hoor je al zuchten.. maar dan vind je het vast minder erg als ik nu ga zeggen dat je met de juiste frame rate super vette slow motion beelden kunt maken. Frame rate gaat namelijk over de snelheid waarop je video wordt afgespeeld. Dit heeft invloed op de look van je beelden en hoe "cinematic" deze eruit zien. Vergelijk maar eens een simpel gifje met een bioscoop film... Het zijn andere type video’s met beiden een eigen look! 

“Ken je zo'n cool flipbook waar op elke bladzijde en plaatje staat? Als je daar snel doorheen bladert lijkt het alsof het in beweging is. Dat is een simpele uitleg voor hoe video en frame rate werkt!”

Frame rate animatie voorbeeld basis van videografie

Wat is Frame Rate?

Wanneer jij een foto van iets maakt, krijg je als resultaat een frame. Wanneer je meerdere frames achter elkaar zet kun je beweging terug gaan zien in. Dit is hoe een video ontstaat. Een video is dus eigenlijk een aaneenschakeling van losse beelden. Ook wel, losse frames. In je camera heb jij de optie om te kiezen hoeveel frames per seconde jouw camera filmt. Dit wordt aangeduid met FPS, en dit is een hele belangrijke instelling. FPS staat dus voor het aantal frames per seconde. Dit bepaalt hoe vloeiend jouw beelden eruit komen te zien en hoeveel je je beelden achteraf kunt vertragen in de edit. 

voorbeeld 25 frames per seconde frame rate

Filmen op 25 fps!

Voor video is er een basis framerate. En deze moet je goed onthouden! In Europa is deze frame rate 25 frames per seconde. Dit is zo omdat het menselijk oog vanaf deze hoeveel frames per seconde niet meer waarneemt dat een video eigenlijk bestaat uit losse frames. Het oog neemt de video waar als 1 vloeiende beweging, en daarom filmen we standaard op 25 frames per seconde. Dit noem je ook wel een video met “normale snelheid”.  

Slowmotion filmen

Door middel van slow motion kun je dingen op een unieke manier vastleggen en laten zien. Van zoiets simpels als een vogel die wegvliegt, een dolfijn die uit het water springt of Lisa’s mooie pirouette op kunstschaatsen. Door dit in slow motion vast te leggen creëer je een heel nieuw perspectief en kun je als het ware de tijd een beetje stil zetten.

slowmotion beelden voorbeeld frame rate

Hoe film je slowmotion?

Om een slow motion beeld op te nemen heb je meer frames nodig, zodat je het beeld kan vertragen en de handeling er smooth uitziet. De meeste camera’s van nu kunnen allemaal in 50 fps filmen en sommige zelfs in 100fps. Hier geldt. Hoe hoger de frame rate, hoe meer beelden je opneemt per seconden en hoe trager je deze beelden dus af kan laten spelen. 

Als je slow motion filmt, dan moet je dit altijd nog handmatig vertragen in je edit software. Wil je hiermee aan de slag? Bekijk dan eens deze YouTube tutorial.

Let op! Slowmotion werkt niet met 25fps...

Wanneer je je clips in 25 frames per seconde hebt opgenomen en later besluit dat je die beelden in slow motion wilt zetten, dan heb je pech. Dit geeft je namelijk stotterend beeld. Dat is dus hoe het niet moet! Je hebt simpelweg te weinig frames om de clip te vertragen. Dit betekent dus ook dat je tijdens het filmen al moet bepalen of je het shot in slow motion opneemt, of niet. Dat is ook een optie! Daar pas jij je frame rate op aan terwijl je filmt.

Wil jij meer leren over filmtechnieken, belichting, compositie en storytelling?

Neem eens een kijkje op onze website: www.lisamikey.nl/video101

basis cursus videografie Lisa & Mikey video 101

Wanneer gebruik je welke frame rate?

Slow motion gebruik je om meer nadruk te leggen op emoties, handelingen, acties of  bepaalde details. Dus.. sta je naar een vuurwerkshow te kijken en wil je het kleurrijke tafereel tot in detail opnemen? FIlm dan in slow motion. De basis framerate van 25 FPS hanteer je bijv. als je een interview filmt of dingen in normale snelheid wil laten gebeuren. Hier heb je dus geen slowmotion nodig! Jij, als beginnende videograaf, zal dus in moeten leren schatten welke frame rate het beste past bij hetgeen wat je over wilt brengen.

Samenvatting

Frame rate is een super belangrijke instelling bij videografie. In je camera heb jij de optie om te kiezen hoeveel frames per seconde jouw camera filmt. Dit wordt aangeduid met FPS en staat dus voor het aantal frames per seconde. Voor video is er ook een basis framerate! Dit is zo omdat het menselijk oog vanaf 25fps niet meer waarneemt dat een video eigenlijk bestaat uit losse frames. De meeste camera’s van nu filmen allemaal in min 50 of 100 FPS! En dat is maar goed ook, want om een slow motion beeld op te nemen heb je meer dan 25 frames per seconde nodig, zodat je het beeld kan vertragen. Hieronder hebben we nog een handig ezelsbruggetje bijgevoegd uit onze online training: Video 101. Succes met filmen!

alle frame rates op een rijtje video 101

frame rate, videografie, waarom filmen we op 25fps, videografie cursus voor beginners, frame rate uitleg, wat is frame rate, hoe werkt frame rate, slowmotion filmen, hoe film je slowmotion
blog author image

Lisa & Mikey

Wij zijn 2 enthousiaste creatievelingen die lesgeven in Fotografie & Video! Dit doen we op YouTube, via online trainingen en onze 2-op-1 coaching trajecten. Ben jij een beginnende foto- / videograaf? Dan helpen wij jou graag verder om je eerste stappen te zetten in je professionele carrière!

Back to Blog

Stel je vraag hier!

Heb je een vraag?

Lisa & Mikey Creator Academy Logo

KVK: 70619700

team@lisamikey.nl

Treurenburgstraat 135, 5613EA

Algemene voorwaarden

Copyright 2024