Welkom op onze blog..

Veel leesplezier!

blog image

Video's exporteren voor TikTok & IG? Aspect Ratio tips!

November 07, 20223 min read

Aspect Ratio - De basis van Videografie

Aspect ratio zegt iets over de verhouding van je video's. Maar wat bedoelen ze hiermee? En waar moet je allemaal rekening mee houden als je met aspect ratio aan de slag gaat? Door de opkomst van sociale media kom je als videograaf niet langer onder het beheersen van de verschillende aspect ratio’s uit.. Dus, laten we beginnen bij het begin!

“Als jouw klant vraagt of je ook nog even een verticale versie
voor social media kunt exporteren, dan werk je met aspect ratio's".

Wat is aspect ratio?

Met aspect ratio wordt de beeldverhouding bedoeld van een bepaald beeldscherm of de video die je maakt. Dit wordt uitgedrukt in de verhouding tussen de breedte en de hoogte. De beeldschermen van tegenwoordig zijn bijna allemaal rechthoekig en maken gebruik van een breedbeeldformaat. Kijk maar eens goed naar het scherm van je TV of laptop terwijl je naar of YouTube of Netflix video kijkt… Dan zie je het scherm een stuk groter is in de breedte ten opzichte van de hoogte. Vroeger was dit anders…

oude 4:3 tv voorbeeld aspect ratio

Wanneer kies je welke aspect ratio?

Als je een video wil posten op Instagram kan dit in een vierkant, verticaal of rechthoekig formaat. Op TV en YouTube is liggende video de standaard, terwijl TikTok juist volledig inzet op verticale video’s om het maximale uit je telefoonscherm te halen. Er is hierbij helaas geen one-size-fits-all mogelijk als het gaat om aspect ratio. Het formaat wordt gekozen op basis van het platform, om de maximale kijkervaring te bieden op het scherm. Aspect ratio heeft dus niets te maken met resolutie & framerate en is een losstaand iets!

voorbeeld aspect ratio 1080p

Welke aspect ratio's moet ik kennen?

Je weet inmiddels dat er ontzettend veel formaten zijn. Maar welke moet jij echt kennen als videograaf? Laten we beginnen met de basis, een liggende video. Zoals je weet worden aspect ratio’s uitgedrukt in breedte en hoogte, en de getallen waarmee een aspect ratio worden weergegeven symboliseren dus de verhouding tussen deze 2 getallen.

  • Horizontale video's = 16 : 9 (YouTube, Netflix, etc.)

  • Verticale video's = 9 : 16 (TikTok, Instagram Reels, etc.)


Wil je voor eens en voor altijd snappen hoe aspect ratio’s werken? Pak je rekenmachine erbij en deel 1920 door 16 en vermenigvuldig dit met 9, dan kom je precies op 1080 pixels. Op TikTok en Instagram is het precies andersom! Om jouw scherm optimaal te benutten worden verticale video’s aanbevolen. Maak je een story, reel of TikTok video? Dat is 9:16!

In welke aspect ratio filmen wij?

Het formaat dat jouw video uiteindelijk moet hebben, hangt af van het doel van de video en waar deze video geplaatst gaat worden. Wij maken eerst altijd een liggende video en gaan dan pas aan de slag met de andere formaten voor social media. Want het fijne hieraan is… De aspect ratio’s van je video export kun je heel makkelijk aanpassen in je editing software. Hier hebben we al eens een YouTube video over gemaakt.

Pro tip: Leer de aspect ratio's uit je hoofd!

Of je nu in 4K of in full HD filmt, de aspect ratio in jouw camera staat vaak al ingesteld op 16 bij 9, deze instelling hoef je dus eigenlijk nooit aan te passen… Het is vooral belangrijk dat je snapt de cijfers van een aspect ratio staan voor de verhouding tussen de breedte en hoogte van het beeld. Vervolgens is het belangrijk dat je begrijpt waarom je voor TikTok en Instagram in een ander formaat exporteert dan bijvoorbeeld voor YouTube of Netflix. 

Wil jij meer leren over video en binnen 3 maanden geld gaat verdienen als videograaf? Neem dan eens een kijkje op onze website: www.lisamikey.nl/video101

basis cursus videografie Lisa & Mikey video 101
aspect ratio, exporteren voor social media, 16:9 aspect ratio, 9:16 aspect ratio, exporteren voor TikTok, exporteren voor Instagram Reels, verticale video's exporteren voor social media, verticale video's maken, aspect ratio uitleg, videografie training, basis cursus videografie, video 101, lisa & mikey
blog author image

Lisa & Mikey

Wij zijn 2 enthousiaste creatievelingen die lesgeven in Fotografie & Video! Dit doen we op YouTube, via online trainingen en onze 2-op-1 coaching trajecten. Ben jij een beginnende foto- / videograaf? Dan helpen wij jou graag verder om je eerste stappen te zetten in je professionele carrière!

Back to Blog

Stel je vraag hier!

Heb je een vraag?

Lisa & Mikey Creator Academy Logo

KVK: 70619700

team@lisamikey.nl

Treurenburgstraat 135, 5613EA

Algemene voorwaarden

Copyright 2024