Veel leesplezier!
Van sluitertijd en diafragma gaan we naar de makkelijkste camera instellingen van de drie. En dat is ISO! Hiermee voeg je als het ware extra licht toe aan je beeld, doordat de sensor een stuk gevoeliger reageert op licht. Maar pas op! Deze instelling raak je eigenlijk nooit aan, tenzij je echt niet genoeg licht hebt om je shot goed te kunnen belichten.
“In de volksmond staat ISO ook wel bekend als neplicht!".
Een hogere ISO-waarde verhoogt de gevoeligheid waarmee jouw sensor reageert op licht, en daardoor krijg je ruis op je beeld. Als je je ISO een klein beetje verhoogt is dit geen enkel probleem en zul je dit nauwelijks zien, maar hoe hoger jouw ISO-waarde, hoe meer ruis er te zien zal zijn in het beeld. Heel simpel gezegd: ISO is ‘neplicht’ en daarom wil je je ISO altijd zo laag mogelijk houden. De camera waar wij op filmen, de Sony A7IV, kan hoog in de ISO-Waarde zonder ruis te geven en is dan ook goed in situaties met weinig licht.
Een beeld zegt meer dan duizend woorden... Kijk maar eens goed naar het effect van een hoge ISO-waarde. Daarom hou je je ISO altijd zo laag mogelijk, om ruis te voorkomen!
Om een goede belichting te bereiken is een juiste combinatie van sluitertijd, diafragma en ISO nodig, zodat alle instellingen in balans zijn. Je shots zijn in balans als je instellingen goed op elkaar afgestemd zijn. Stel eerst je sluitertijd in en hanteer ook de sluitertijd regel. Vervolgens probeer je je belichting goed in te stellen door je diafragma waarde te kiezen. Lukt dit zonder je ISO aan te raken? Top! Kom je tekort? Dan pas verhoog je je ISO-waarde.
Als videograaf moet je rekening houden met het moment van de dag waarop je gaat filmen. Dit bepaalt samen met je instellingen de look van jouw video! Wil je belichting controleren? Dan werk je met Sluitertijd, Diafragma en ISO. Diafragma is de knop waar jij als videograaf het meest aan zal draaien. Hiermee corrigeer je de belichting en bepaal je of je alles scherp wil hebben of juist een mooie onscherpe achtergrond in je beeld wil hebben. Verder pas je de sluitertijd regel toe en laat je deze instelling lekker zijn werk doen. ISO daar kom je niet aan, tenzij je niet anders kan als je bijvoorbeeld in het donker gaat filmen of een beetje extra licht nodig hebt. Maar pas op, want je weet wat dit met je beelden doet!
Ben jij de baas over resolutie, aspect ratio, framerate, belichting, autofocus & witbalans? Dan beheers je de basis van videografie. Ofja, de instellingen. Compositie, storytelling en filmtechnieken zijn ook super belangrijke aspecten die je moet beheersen als videograaf. Om nog maar niet te spreken over netwerken, project management en je niche vinden.
Video 101 stoomt jou binnen 3 maanden klaar om geld te verdienen met videografie!
Neem eens een kijkje op de website.. Wij helpen je graag verder =)
KVK: 70619700
team@lisamikey.nl
Treurenburgstraat 135, 5613EA
Algemene voorwaarden
Copyright 2025