Veel leesplezier!
In deze blog gaan we aan de slag met belichting, een van de belangrijkste onderdelen van videografie! Een goed belicht beeld is niet te donker, en niet te fel. Alle informatie die in het beeld hoort te zitten zit erin, en als het goed is hoef je hier achteraf vrij weinig meer aan te doen tijdens het color graden. Natuurlijk kun je een creatieve look maken met onze LUTS. Het is dus niet wenselijk om slecht belichte shots te redden van hun ondergang!
Om een goede belichting te bereiken is een juiste combinatie van sluitertijd, diafragma en ISO nodig. Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om je camera in de automatische stand te zetten, maar als je echt serieus aan de slag wilt met videografie dan zul je toch echt je camera instellingen handmatig moeten gaan bedienen. Iedere instelling heeft zijn eigen functie en heeft een bepaald effect op hoe je beeld eruit komt te zien.
“Het snappen en het onder de knie krijgen van de 3 instellingen die je belichting bepalen heeft een ontzettend grote impact gemaakt op de kwaliteit van onze video's!".
Om een goede belichting te bereiken is een juiste combinatie van sluitertijd, diafragma en ISO nodig, zodat alle instellingen in balans zijn. Dit noem je ook wel de belichtingsdriehoek! Je shots zijn in balans als je instellingen goed op elkaar zijn afgestemd en je lichtmeter +- rond de 0 staat. De lichtmeter is een tool die standaard op je camera zit waarmee je kunt zien hoe je beelden belicht zijn. Staat deze lichtmeter op -3, dan weet je dat je beeld onderbelicht is. Staat de lichtmeter op +3 dan is je beeld dus overbelicht…
Hou je je lichtmeter goed in de gaten?
Dan hoef je je geen zorgen te maken over je belichting!
Wanneer wij vroeger naar jaloersmakende travel video’s keken op YouTube, vroegen we ons altijd af hoe ze aan die mooie zachte tinten en kleuren kwamen. Ik dacht destijds dat het aan de color grading lag, maar later begreep ik dat dit grotendeels te maken heeft met het moment op de dag waarop je aan het filmen bent. Veel van deze shots werden gemaakt tijdens golden hour, wanneer de zon op zijn laagst staat en het licht mooi, warm en zacht is. Als je gaat filmen met daglicht dan is het dus belangrijk om naast de 3 instellingen die we net hebben besproken rekening te houden met welk moment van de dag je uitkiest.
Midden dag filmen als de zon op zijn felst is is meestal niet zo mooi. Het licht is vrij hard en creëert harde schaduwen. Film je in de zomer en is de zon lekker fel? Zoek dan een plekje op in de schaduw. In de winter is de lucht vaak bedekt met een groot wolkenveld dat zorgt voor natuurlijke diffusie. Hierdoor is het licht zachter en mooier, dan kun je gerust midden op de dag filmen. Wat wel lastig is in de winter is dat wolken en geen wolken elkaar vaak afwisselen waardoor je continu je belichting en je witbalans moet aanpassen..
Dit zijn allemaal zaken waar je als videograaf dus van tevoren goed over na moet denken. Gelukkig hebben wij een basis cursus videografie ontwikkeld voor beginnende videografen!
Als videograaf moet je dus rekening houden met het moment van de dag waarop je filmt.
Wil je belichting beheersen? Dan zijn dit de instellingen die jij moet snappen en onder de knie moet krijgen: Sluitertijd, Diafragma en ISO. Diafragma is de knop waar jij het meest aan zal draaien als videograaf. Hiermee corrigeer je de belichting en bepaal je de scherpte-diepte. Verder pas je de sluitertijd regel toe en laat je deze instelling lekker zijn werk doen. ISO daar kom je niet aan, tenzij je niet anders kan. Maar pas op, dit geeft ruis op je beeld.
Een goed belicht beeld is niet te donker, en niet te fel. Corrigeer je belichting eerst en voeg daarna een creatieve look toe met een van onze LUTS!
KVK: 70619700
team@lisamikey.nl
Treurenburgstraat 135, 5613EA
Algemene voorwaarden
Copyright 2025