Welkom op onze blog..

Veel leesplezier!

blog image

De sluitertijd regel bij video! Hoe werkt het precies?

November 14, 20223 min read

Sluitertijd - De basis van Videografie

In deze blog gaan we dieper in op een van de belangrijke instellingen binnen je belichting. Diafragma & ISO laten we voor nu dus even achterwege. Wat is sluitertijd en hoe werkt het?Je sluitertijd bepaalt hoe lang de sensor van je camera open staat voor licht. De sensor is continu aan het samenwerken met 2 kleine gordijntjes, die snel/vaak open en dicht kunnen. De sluitertijd die jij kiest bepaalt dus hoe lang deze gordijntjes open staan en voor hoe lang je licht doorlaat op je sensor. Tijdens het opnemen van een video blijft je sluiter open staan. Je speelt hier dus vooral mee tijdens het fotograferen. Toch wil dit niet zeggen dat deze instelling niet belangrijk is bij videografie, want het tegenovergestelde is waar!

sluitertijd bij video / hoe werkt de sluitertijd regel bij video? camera sensor sony a7iii

“De sluitertijd die je kiest bepaalt voor een groot deel hoe jouw beelden eruit komen te zien. Hiermee stel je namelijk in hoeveel motion blur / bewegingsonscherpte er te zien is in je beelden!".

sluitertijd regel bij videografie camera body instellingen

Hoe werkt de sluitertijd regel bij video?

Voor video is sluitertijd heel makkelijk! Hier geldt de regel dat je je sluitertijd altijd op het dubbele moet zetten van de framerate dat je kiest. Dus film je op 25 frames per seconde, dan zet je je sluitertijd op 1/50e van een seconde. Dit zorgt ervoor dat je een natuurlijke bewegingsonscherpte te zien krijgt in het beeld, ook wel motion blur in het Engels.

sluitertijd regel voorbeeld basis cursus videografie

Hoe pas je de sluitertijd regel toe?

Film je in slowmotion? Dan hanteer je nog steeds dezelfde sluitertijd regel. Bij 50 fps zet je de sluitertijd dus op 1/100e van een seconde. En bij 100 frames per seconde gebruik je een sluitertijd van 1/200e. Ik zal even laten zien wat er gebeurd als je dit niet doet!

Voorbeeld #1 - Lage sluitertijd

Ik heb de sluitertijd nu op 1/10 van een seconde staan en waarschijnlijk zie je meteen dat er te veel motion blur is als ik mijn handen beweeg, dat is niet mooi en voelt niet realistisch.

voorbeeld te veel motion blur sluitertijd videografie sluitertijd regel


Voorbeeld #2 - Hoge sluitertijd

Als je je sluitertijd verhoogt dan gebeurt het tegenovergestelde en zie je helemaal geen bewegingsonscherpte meer als je een beweging maakt. Dit ziet er in de meeste gevallen ook onnatuurlijk uit, maar wordt nog wel eens gebruikt tijdens vechtscènes in actiefilms.
Dit geeft creëert hyper realistisch gevoel en zorgt voor extra spanning in je buik.

voorbeeld sluitertijd regel actiefilms alles scherm geen motion blur hoge sluitertijd

Ons advies: pas de sluitertijd regel toe in je video's!

Wil je gewoon een “normale” video filmen, dan kies je altijd een sluitertijd die het dubbele is van je frame rate. Dit geeft de meest natuurlijke look en bewegingsonscherpte aan je beeld. Leuk trucje, hou je hand voor je gezicht en beweeg hem heel snel op en neer van links naar rechts, deze bewegingsonscherpte is het effect wat je creëert met de sluitertijd regel.

Een ander voordeel aan het werken met deze regel is dat je sluitertijd dus eigenlijk altijd al vast staat.. Dat maakt het instellingen van de andere 2 instellingen een stuk makkelijker! 

de sluitertijd regel bij videografie voorbeeld

Doe mee met Video 101 🎬

Alle voorbeelden & graphics zijn onderdeel van onze online training videografie: Video 101. Hierin ga je o.a. aan de slag met de basis van videografie, leer je hoe je projecten aanpakt en word je binnen 3 maanden klaargestoomd om geld te verdienen met je grooste passie: Het maken van vette video's voor leuke klanten!

basis cursus videografie Lisa & Mikey video 101

blog author image

Lisa & Mikey

Wij zijn 2 enthousiaste creatievelingen die lesgeven in Fotografie & Video! Dit doen we op YouTube, via online trainingen en onze 2-op-1 coaching trajecten. Ben jij een beginnende foto- / videograaf? Dan helpen wij jou graag verder om je eerste stappen te zetten in je professionele carrière!

Back to Blog

Stel je vraag hier!

Heb je een vraag?

Lisa & Mikey Creator Academy Logo

KVK: 70619700

team@lisamikey.nl

Treurenburgstraat 135, 5613EA

Algemene voorwaarden

Copyright 2024