Welkom op onze blog..

Veel leesplezier!

blog image

Waarom diafragma de belangrijkste camera instelling is!

November 14, 20223 min read

Diafragma - De basis van Videografie

De tweede belangrijke camera instelling om je belichting goed in te stellen is het diafragma. Met deze instelling verstel je de verstelbare opening van je lens om te bepalen hoeveel licht je binnen laat op jouw sensor. Deze instelling bedien je d.m.v. het F-getal en hiermee maak je de lensopening groter of kleiner. Nu wordt het even verwarrend, want een hoger F-getal staat voor een kleinere lensopening. Dit betekent dus dat je met een laag F-getal, F1.4 / 1.8 etc. de opening van je lensopening open staat en er veel licht binnenkomt op je sensor! 

lensopening diafragma

“Wist je al dat wanneer je het diafragma aanpast door het f-getal te verhogen of te verlagen, er 2 dingen tegelijkertijd gebeuren?".

uitleg diafragma basis cursus videografie

Diafragma, effect #1 - "Belichting"

Hoe groter de opening van je lens is, hoe meer licht er binnenkomt op je sensor. Met een hoog f-getal en dus een kleine opening van je lens laat je dus een stuk minder licht binnen. Je gebruikt deze instelling dus om de belichting van je shot in je camera te corrigeren! 

Schijnt de zon en is je beeld overbelicht? Dan verhoog je je f-getal tot dat dit niet meer het geval is. Andersom zul je je f-getal moeten verlagen om meer licht binnen te laten zodat je shot niet onderbelicht is.

diafragma voorbeeld basis cursus videografie

Diafragma, effect #2 - "Bokeh"

Met diafragma verander je niet alleen de belichting van je beelden. Met deze belangrijke camera instelling bepaal je ook hoeveel scherptediepte er te zien is in het beeld! In simpele woorden, hoeveel % van jouw beeld scherp is. Hier geldt: Lage F-getal zorgen voor weinig scherpte-diepte. Dit betekent dat slechts een klein gedeelte van je beeld scherp in beeld is. Hiermee maak je dus die mooie onscherpe achtergrond!

Wanneer kies je welk F-getal?

Heb je meer licht nodig in je shot? Bijvoorbeeld wanneer je in een restaurant of café gaat filmen, waar een donkere sfeer hangt.. Dan gebruik je een laag f-getal zoals f1.4, f2.8 of f4.0, afhankelijk van het minimale diafragma van je lens. Je filmt met een groot diafragma als je een mooie onscherpe achtergrond wil of juist meer licht nodig hebt in je shot! 

voorbeeld diafragma bewegingsonscherpte online training videografie

Let op: Welke minimale diafragma waarde heeft jouw lens?

Niet elke lens kan zomaar op f2.8 of zelfs nog lager filmen. Dit hangt echt af van het materiaal waarmee je werkt. Denk dus goed na of je veel shots gaat maken in situaties met weinig licht en gebruik wil maken van een groot diafragma om mooie shots te maken met een onscherpe achtergrond!  In sommige gevallen wil je geen onscherpe achtergrond en moet juist alles ragscherp zijn. Bijvoorbeeld een landschap! Dan wil je alle details kunnen zien en de verte in kijken! Hier kies je dus voor een hoof F-getal zoals F11, F16 of F22.

voorbeeld bewegingsonscherpte diafragma videografie cursus

Diafragma = de allerbelangrijkste instelling!

Diafragma is dus veruit de allerbelangrijkste instelling bij Videografie. Met deze camera instelling corrigeer je de belichting en bepaal je de look van jouw beelden. Zoals je geleerd hebt staat sluitertijd vast vanwege de sluitertijd regel.. dus blijft er nog een instelling over! Daar kun je deze blog over lezen, of je gaat aan de slag met onze online training Video 101.

Hierin leer je de complete basis van videografie en ben je binnen 3 maanden klaar om geld te verdienen met videografie. Je weet dus hoe je camera werkt, en gaat 'm binnen no time terugverdienen door vette videoklussen te doen.

basis cursus videografie Lisa & Mikey video 101

blog author image

Lisa & Mikey

Wij zijn 2 enthousiaste creatievelingen die lesgeven in Fotografie & Video! Dit doen we op YouTube, via online trainingen en onze 2-op-1 coaching trajecten. Ben jij een beginnende foto- / videograaf? Dan helpen wij jou graag verder om je eerste stappen te zetten in je professionele carrière!

Back to Blog

Stel je vraag hier!

Heb je een vraag?

Lisa & Mikey Creator Academy Logo

KVK: 70619700

team@lisamikey.nl

Treurenburgstraat 135, 5613EA

Algemene voorwaarden

Copyright 2024